Gangen

De Paso Fino Gangen

De Paso Fino bezit een unieke set aangeboren laterale gangen.  Deze gangen zijn zeer vloeiend, ritmisch, gebalanceerd en synchroon van voor naar achter.  Tussen elke pas zit evenveel tijd en ruimte, en wordt met elegantie, souplesse, harmonie en atletische kracht getoond.  De Paso Fino wordt hierdoor wel het meest comfortabele paard ter wereld genoemd.  Paso Fino gangen zijn volledig natuurlijk, en veulens laten ze dan ook direkt na de geboorte al zien.

De gangen worden getoond in drie voorwaartse snelheden en met verschillende mate van verzameling.  In alle snelheden zit de ruiter vrijwel roerloos in het zadel en het paard toont geen op en neerwaartse beweging in de achterhand.

De Paso Fino Gangen

Paso Corto – De natuurlijke basis gang van de Paso Fino.  Er is matige voorwaartse snelheid met enige verzameling.  De passen hebben lichte strekking maar voelen rustig aan. Een Paso Fino kan deze gang, mits fit, uren volhouden.

Paso Largo – De snelste gang, getoond met strekking en weinig verzameling.  De voorwaartse snelheid is zeer variabel per paard.  Elk paard bezit z’n eigen maximale snelheid waarop de harmonie van de gang intact blijft.  Er moet wel een duidelijke versnelling zichtbaar zijn tussen de Paso Corto en de Paso Largo.

Classic Fino – Een volledig verzamelde gang, met zeer weinig voorwaartse beweging.  De passen zijn extreem snel en er is weinig tot geen strekking.  Weinig Paso Finos kunnen deze gang netjes tonen en aanleg is veelal aangeboren. Deze gang is voornamelijk een show gang.

De Paso Fino kent naast zijn unieke gangen ook de normale gangen die we in Nederland kennen zoals de stap en de galop. De draf is onder zadel ongewenst, maar wordt aan de longeerlijn of in de wei wel gebruikt.

Sommige Paso Finos hebben geen volledig symmetrische gang, maar hebben een oneven laterale gang. Deze gang heet Trocha en is ongewenst in Paso Finos shows. In Columbia heeft men een eigen registratie voor Trocha paarden en andere verwante rassen.

De Paso Fino is een zeer veelzijdig paard, die niet alleen een eigen levendige competitie heeft, maar ook aktief is in Western, Endurance, Trail riding en andere competities.