Verwante Rassen

Het Columbiaanse Paso Fino paard is over de jaren opgesplitst in vier verschillende takken.  De Paso Fino, Trocha,  Trocha y Galope en Trote y Galope.  Deze takken zijn zeer nauw verwant en zijn relatief recent pas gezien als verschillende rassen.

Trocha – De Paso Fino en de Trocha vertonen onderling veel overeenkomsten en kunnen vaak elkaars gangen.  Dit wordt echter gezien als een fout en fokken met een trocha Paso Fino paard wordt sterk ontmoedigd.  Net als de Paso Fino zijn de gangen zeer comfortabel.  Het woord Trocha betekent zoiets als ‘een nauw pad door de bossen’, waaruit je kan concluderen dat het Trocha paard een trail paard bij uitstek is.  De gang is een asymmetrische tölt, waarbij de diagonale passen elkaar sneller opvolgen dan de laterale passen.  Het enige verschil met de Paso Fino is dan ook de symmetrie van de gang.

Trocha

Trocha y Galope – De Trocha y Galope is wat groter dan de Trocha en Paso Fino en kent naast de Trocha gang ook een zeer compacte en comfortabele galop.

Trocha y Galope

Trote y Galope – De Trote y Galope is net als de Trocha y Galope wat groter dan de andere twee rassen. Hij kent een draf met zeer weinig opwaartse beweging genaamd de Trote, en een zeer compacte galop.

Trote y Galope

 

 

 

Veel mensen denken dat de Paso Peruano een nauwe verwant is van de Paso Fino. Niets is echter minder waar. Paso betekent ‘stap’ in het spaans, en tot zover gaat het vergelijk. Alhoewel ze beiden afstammen van de eerste paarden die door de conquistadores zijn geïntroduceerd, zijn ze daarna los van elkaar ontwikkeld.