Show

De Paso Finos hebben een zeer actieve show/wedstrijd leven.  Met name in Columbia is dit een waar volksfestijn waar uitbundig mee geleefd wordt met de deelnemers.  Deze wedstrijden worden vaak gehouden over enkele dagen tot wel een week, waarin tientallen ‘classes’ gehouden worden waarin ruiters kunnen meedoen.  Deze classes zijn onder te verdelen in drie grote secties ofwel divisies, Pleasure, Performance en Fino.  Paarden mogen in meerdere divisies mee doen, alhoewel de meeste paarden niet in de Fino classes passen.

Pleasure – Deze classes tonen de Paso Fino als een relaxed paard.  Paarden hoeven maar mild verzameld te zijn maar moeten wel rustig, gecontroleerd en natuurlijk overkomen.  De ruiter moet weinig inspanning nodig hebben.  Paarden moeten de stap, Corto en Largo laten zien, en achteruit stappen.

Pleasure

Performance – De Paso Fino Performance paarden zijn sterk en atletisch en komen zeer geanimeerd over.  Ze moeten gehoorzaam, elegant en enthousiast zijn.  Dit natuurlijke enthousiasme noemt men ook wel Brio.  Paarden zijn verzameld in alle gangen en moeten met impuls uit de achterhand bewegen.  De snelheid is afhankelijk van het paard, maar er moet wel een duidelijke versnelling zichtbaar zijn tussen de Corto en de Largo.

Performance

Fino – De Fino divisie is voor weinig paarden weggelegd.  De pasfrequentie is zeer hoog, paarden moeten volledig verzameld zijn en weinig voorwaartse snelheid hebben.  De paarden mogen alleen stap en Fino laten zien, als een paard een andere gang aan neemt kan een jurylid het paard wegsturen uit de arena.  Ook zichtbare stress kan leiden tot uitsluiting.

Fino

In alle divisies moeten de paarden over een zogenaamde Fino Strip, een lange houten plank, om de zuiverheid van de gang hoorbaar te maken.

Elke twee jaar vindt de Confepaso Mundial plaats, oftewel de wereldkampioenschappen.  Een aantal landen, waaronder Columbia, de VS, Porto Rico en de Dominicaanse Republiek, roteert de organisatie van deze kampioenschappen.  In de landen onderling vinden elk jaar nationale kampioenschappen plaats.  Verder zijn er tientallen regionale wedstrijden waar paarden zich kunnen plaatsen voor de nationale kampioenschappen.

In Europa zijn er nog maar weinig wedstrijden, hooguit enkele per jaar. Elke twee tot drie jaar zijn er Europese Kampioenschappen.